Werk-privé balans: een onmogelijke zaak?

In een tijd waarin ik zo aan het knallen ben met mijn onderneming, met een thema-avond over ADHD hier en een lunchbijeenkomst, notabene over het onderwerp werk-privé balans daar, praktijkafspraken met cliënten en ondernemers, voorbereidingen, presentaties, een radio-interview, persberichten en artikelen schrijven en dan ook nog administratie, netwerken en het ondernemen zelf, is mijn eigen werk-privé balans ver te zoeken. En als dan ook nog mijn website voor de tweede keer in twee weken plat ligt op een zaterdagochtend, in een week waarin er veel media-aandacht is voor die lunchbijeenkomst en de aanmeldingen via mijn website lopen, krijg ik stress. Dan is er even chaos en straal ik minder dan ik kan…

Een mooi tijdstip om er even bij stil te staan. Want ik weet wel dat ik ook nog moet sporten, gezond eten en mijn vriend wat aandacht geven, maar het komt er gewoon even niet van. Balans lijkt er nooit te zijn… Balans ís er misschien wel nooit.

Waar streven we dan naar, met z’n allen? Waar komt dat moeten toch vandaan? Is het de maatschappij die ons onbewust allerlei overtuigingen over ‘normaal’ oplegt? Is het ons eigen perfectionisme waardoor we goede moeders, vaders, echtgenoten, medewerkers, ondernemers en kinderen voor onze ouders moeten zijn? Zijn het onze kinderen die in een tijd van overprikkeling zoveel aandacht van ons vragen dat we niet meer aan onszelf toekomen? Of is het die werkgever die zoveel van ons vraagt, dat het haast onmogelijk wordt om eraan te voldoen?

Wat de oorzaak ook is, we krijgen er (werk)stress van… De cijfers liegen er niet om: inmiddels heeft één op de zeven mensen in de beroepsbevolking werkstress, blijkt uit cijfers die via de campagne Herken de druppel, check je werkstress van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend worden gemaakt. Vorig jaar lag dat cijfer nog op één op de acht. Is deze toename te wijten aan een hogere werkdruk door de vele reorganisaties in bedrijven en organisaties? Of werkt de campagne van het ministerie zo goed, dat werkstress eindelijk bespreekbaar wordt en mensen durven toe te geven dat ze er last van hebben? Ik denk er zo het mijne van.

IMG_9094aHoe ik erover denk, ga ik delen in die lunchbijeenkomst ‘Werk-Privé Balans’ op donderdag 19 november tussen 12:00 en 14:00. Samen met Esther en Suzanne van Reinders & Van Soest HRM organiseer ik bij The Greenhouse deze themalunch, in de Week van de Werkstress. Nieuwsgierig? Inschrijven is gewenst in verband met de catering.

 

Want ik heb dan wel stress, bij mij slaat het niet meer door naar uitval. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Kom naar de lunch en je weet het ook…

Om al die mensen met werkstress en een verstoorde werk-privé balans van dienst te kunnen zijn, heb ik een netwerkplatform van gezondheidsprofessionals opgericht, Anders Stress. Stuk voor stuk collega’s die net als ik ervaringsdeskundigen zijn op het gebied van stress, burn-out en bore-out, hun weg naar een stressvrijer leven hebben weten te vinden en anderen daarin begeleiden. Welk effect zal dit volgend jaar hebben op de aantallen mensen met werkstress…? De tijd zal het leren…

wos

Beluister de radioshow over werkstress van 2014

Esther Reinders en ik zijn op dinsdagochtend 17 november te beluisteren tussen 7:30 en 9:30 bij het ochtendprogramma van WOS Radio. Luister je mee?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

2 × vijf =