Wat doen bijen in de winter?

Tijdens het hardlopen in het bos vanmorgen, kwam deze vraag in mijn hoofd op. Ik voelde me vorig jaar een beetje zoals Maja de Bij, de hoofdrolspeler uit de populairste tekenfilmserie uit mijn jeugd. Maja de Bij die van alles en nog wat meemaakte, spannende dingen die ze altijd wist op te lossen, samen met haar vriendjes… 

Maja de Bij

2013 was voor mij een On-Wijs actief jaar. Na de publicatie van mijn boek ‘ Vrij en blij zelfstandig ondernemen‘ ben ik vooral bezig geweest om de effecten daarvan te verwerken: netwerken, netwerken, netwerken, lezingen geven, workshops ontwikkelen, aandacht vragen via allerlei (social) media en bestaande relaties. En ondertussen liepen de afspraken in mijn praktijk gewoon door en was ik ook nog drukdrukdruk met … netwerken.

Marja de Bij

krullenbolAls kind werd ik vaak Maja de Bij genoemd, puur vanwege mijn naam Marja. Toen vond ik dat nooit zo leuk en ging ik er natuurlijk vol tegenin (“Nouwww, ik heet geen Maja maar Marja!”).

Maar de overeenkomsten liegen er niet om, getuige de krullenbol op deze foto en een zwart/geel gestreepte trui die mijn moeder voor mij gekocht had (en die ik nog droeg ook, gehoorzaam als ik was…).

Tegenwoordig zie ik mezelf wel als die Maja de Bij, vooral als het bezige bijtje die zich van het ene in het andere avontuur stort. Zo ziet mijn leven er wel een beetje uit en ik geniet er met volle teugen van!

2014 

Ik was er gewoon moe van aan het einde van het jaar, van al die actie. Niet zo gek natuurlijk. Twee weken kerstvakantie was een welkome rustperiode. Nu dienen de nieuwe plannen voor 2014 zich alweer ongeduldig aan. Maar… ze mogen nog even wachten. Dit bezige bijtje grijpt deze winterperiode aan om zich te bezinnen. Dit betekent dat ik me minder vaak laat zien op netwerkbijeenkomsten, dat ik minder aandacht heb voor social media, dat ik minder afspreek met mensen die willen bijpraten. Ik heb even het grootste deel van mijn aandacht nodig om in mezelf te onderzoeken hoe ik verder wil in de toekomst. Even stilstaan bij wat ik heb opgebouwd, wat ik meeneem en wat ik loslaat.

Wat doen bijen in de winter?

Nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag? Volgens Wageningen UR is de belangrijkste winteractiviteit voor honingbijenvolken: het nest warm houden om de winter te overleven. En volgens Bijenwereld.nl verkeren de bijen in een vrijwel bedwelmde toestand.

Het eerste ziet er bij deze Marja de Bij uit als volgt: jij bent van harte welkom om een afspraak in mijn bijenkorf… eh praktijk te maken voor een consult. Het nest is warm als je last hebt van stress, ADHD of een blokkade in je onderneming.

Die vrijwel bedwelmde toestand herken ik niet bij dit bijtje. Ik heb juist het idee dat ik heel wakker ben en bijna klaar voor de uitvoering van mijn nieuwe plannen: schrijven, schrijven, schrijven, een spel ontwikkelen, schrijven en trainingen ontwikkelen. Alles wat ik de afgelopen 40 jaar geleerd heb, krijgt een plek in de vorm van boeken, spellen, filmpjes en andere materialen om mijn werk en dat van andere professionals te ondersteunen.

Ik kijk ernaar uit om jou in mijn toekomst (weer) tegen te komen en straks samen op avontuur te gaan!

3 Reacties op Wat doen bijen in de winter?

  1. Pingback: Wat doen bijen in de winter? - Vrij en blij zelfstandig ondernemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

twintig − zestien =