Stress

Vrij en blij mét stress – mijn visie op stress

Stress is een toestand van spanning, die vanaf een bepaald moment lichamelijk voelbaar is. Stress is een waardevolle richtingaanwijzer waar je naar kunt (leren) luisteren. In je lijf worden namelijk stoffen aangemaakt, die bedoeld zijn om je in beweging naar actief of passief te brengen. Als je last van stress hebt, betekent dit dat je die stoffen niet optimaal gebruikt, maar vastzet ergens in je lijf. Op den duur kun je hierdoor lichamelijke klachten krijgen.

Bij SuXeed kun je ontdekken hoe je toch vrij en blij kunt zijn mét stress.

Stel:
je hebt een kind met gedragsproblemen. Je kind heeft moeite met functioneren op school en het leggen van gezonde sociale contacten. Dit verneem je regelmatig via de tienminuten-gesprekken op school. In dit geval worden jouw behoeften aan vooruitgang, een goede ontwikkeling voor je kind, rust in jezelf en harmonie in het gezin niet beantwoord. Je voelt stress. Nu heb je een keuze: proberen te ontspannen (=de stress wegduwen) of functioneel gebruiken om op zoek te gaan naar ideeën om verder te komen in jouw situatie. Bij SuXeed kiezen we samen, in overleg, voor het laatste. Zowel met het gedrag van je kind als met jouw stress gaan we aan de slag.

Een ander voorbeeld:
je zit op je werk en realiseert je steeds vaker dat je het niet naar je zin hebt. Je kunt er niet echt een vinger opleggen. Meer loon krijg je niet, je vindt het werk nog wel leuk maar mist de uitdaging. Steeds vaker ervaar je last van je schouders en zelfs tintelingen naar je armen. Ook je spijsvertering werkt de laatste tijd niet meer optimaal. “Spastische darm”, zegt de dokter. Maar is dat wel zo? Zou het ook stress kunnen zijn? Zou het kunnen dat de verveling op je werk en de frustratie je langzaam opbreekt? Nu heb je een keuze: proberen te ontspannen en jezelf naar je werk blijven slepen of op onderzoek uitgaan: wat gebeurt er in mijn lijf? Wat willen deze signalen mij vertellen? Steven ik af op een burn-out, of beter gezegd een bore-out? Bij SuXeed stappen we samen in dat onderzoek. Om de link tussen jouw lichamelijke klachten en de situatie op je werk te ontcijferen. Om vervolgens andere keuzes te kunnen maken, weloverwogen en gesteund door het enthousiasme dat nog steeds in jou zit.

Of:
je wilt heel graag zelfstandig ondernemer worden, maar om de een of andere vage reden komt het niet van de grond. Je blokkeert op het leggen van contacten met mensen in netwerkomgevingen. Je leest veel over het ondernemerschap, over wat je moet regelen maar je voelt je overladen door al die informatie. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Nu heb je een keuze: proberen te ontspannen, jezelf voor dom of gek verklaren en blijven trekken aan iets dat maar niet lijkt te lukken om uiteindelijk de moed op te geven… Of je vraagt om hulp. Bij SuXeed gaan we samen kijken naar wat jij nodig hebt om door je blokkade heen te komen. Is het nog meer informatie of is het juist even de spanning voelen van het ondernemerschap, de onzekerheid, de faalangst, jouw verlegenheid of perfectionisme? Na overzicht komt het inzicht: stoppen of doorgaan…

Het komt zelfs voor dat alledrie de voorbeelden op één persoon van toepassing zijn. De factor die in deze voorbeelden steeds aanwezig is, is stress. Is de stressangel eruit, dan komt de persoon en vervolgens de situatie weer in beweging.

Klik op onderstaande vetgedrukte kopjes om meer te lezen over stress.

Het ontstaan van stress

Stress kan voortgekomen zijn uit langdurig onbewust onderdrukken van behoeften, wensen en verlangens en de stoffen (zoals adrenaline) die je lijf aanmaakt om deze behoeften te realiseren.

Onze behoeften kunnen zich afspelen op de volgende gebieden:

 • lichamelijk (beweging, optimale gezondheid, ontspanning, gezonde voeding, seksualiteit),
 • mentaal (waardering, erkenning, vrijheid, controle),
 • emotioneel (vreugde, harmonie, creativiteit, zelfexpressie) en
 • levensenergie (vrede, hoop, betekenis, liefde)

Stress kan ook ontstaan door over langere tijd bepaalde voedingsmiddelen teveel in te nemen of tekorten aan voedingsstoffen te hebben. Wanneer ons lichaam bepaalde stoffen niet goed verwerkt of kan opnemen, geeft het aan dat er iets mis in de vorm van ontstekingsreacties die vervolgens voelbaar zijn als spanning in het lijf.

Gevolgen van langdurige stress

Uiteindelijk doet stress afbreuk aan de weefsels van het lichaam en kan het tot uiting komen door middel van een lichamelijke klacht, een plek in het lichaam waar de spanning zich heeft geconcentreerd. Het proces dat voorafgaat aan de klacht, voltrekt zich meestal langzaam en ongemerkt totdat het te laat is. Daarom is het vaak lastig om te ontdekken welke elementen allemaal een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de klacht. Er liggen verbanden waar de persoon zich vaak niet van bewust is, maar wel grote effecten hebben op de levenslust van deze persoon.Veel lichamelijke klachten kunnen stressgerelateerd zijn, zoals:

 • hoofdpijn,
 • migraine,
 • rug-nek-schouderklachten,
 • overwerktheid, overspannenheid, burn-out,
 • angststoornissen,
 • depressie,
 • spijsverteringsklachten, bijvoorbeeld maagklachten, diarree of obstipatie.
De MultiKracht aanpak bij stress
Wanneer aan alle dimensies waaruit jij bestaat (fysiek, mentaal, emotioneel en levensenergie), aandacht wordt besteed in relatie tot jouw klacht, is de kans het grootst dat succes behaald wordt in het aanpakken van je klacht. Hiervoor is het niet alleen belangrijk dat ik weet wat ik doe, maar dat jij zelf in staat bent om alle handvatten toe te passen. Dit vraagt om een nauwe samenwerking, een partnership tussen jou en mij.

Onderschrift brein

 

De aanpak van stress bestaat bij SuXeed uit een combinatie van:

Button Afspraak maken Groen Button Vraag stellen Paars Button Agenda Blauw