Frisse nieuwe start voor SuXeed (en Marja)

Met de nazomer nog in de lucht, gaat SuXeed een frisse nieuwe start tegemoet. De afgelopen anderhalf jaar heb ik veel te verwerken gehad in zowel mijn familie als in die van mijn levenspartner. Deze omstandigheden zorgden voor verdrietige, uitdagende en leerzame momenten, die geleid hebben tot nog hechtere familiebanden.

Vakantie
De maand augustus was een belangrijk omschakel-moment voor mij, en zo ook voor SuXeed. Alsof ik ontwaakte uit een boze droom, die niet anderhalf jaar heeft geduurd, maar misschien wel veel langer. Een week alleen in onze toercaravan op een boerencamping in Zeeland, met alleen een fiets tot mijn beschikking, werd al snel twee weken. Al genietend van het fietsen door het Zeelandse landschap en het bij elkaar sprokkelen van mijn gezonde voeding bij stalletjes en landwinkeltjes langs de weg, besloot ik er nog een derde week aan te plakken. Het alleen voor mezelf zorgen deed me zo goed, dat ik weer de impuls voelde om te gaan schrijven aan een boek.

Fietsen
De vierde week, weer thuisgekomen, was een vloeiende beweging naar het maken van een nieuwe start. Er was weer aandacht voor mijn ideeën en voor het uiten van mijn creativiteit. Dit resulteerde in de start van een nieuwe, inmiddels uit de hand gelopen, hobby: fietsen voor m’n eten. Zoals ik dat in Zeeland in de vingers… ehh benen had gekregen, wilde ik voortzetten in mijn eigen vertrouwde omgeving: het Westland en de rand daaromheen. Het Westland is de bakermat van groente- en fruitteelt, de glazen stad van de wereld met al die kassen. In de rand om het Westland heen vind je boerderijen waar biologisch vlees verkrijgbaar is en laten we ook de vis niet vergeten, die vanuit o.a. Hoek van Holland en Scheveningen, in het Westland terecht komt.

Eten
Mijn dagelijkse voeding is een nog belangrijker onderdeel van mijn dag geworden, alsmede beweging. Ik geef natuurlijk al jaren voedingsadviezen gericht op ADHD en stressklachten, maar de dagelijkse basis kwam nog niet zo aan bod als nu. Door mezelf beter te verzorgen en kwalitatief betere voeding direct bij de bron vandaan te halen, ben ik me veel fitter en energieker gaan voelen. Verkoudheden die ik (mij te) vaak had sinds ik in september 2015 terug kwam van een enerverende reis naar Lesbos, verdwenen als sneeuw voor de zon. En het lijkt alsof mijn hersenen beter functioneren, zich niet meer in een vacuüm bevinden van overleven, waardoor ik bijna 24 uur per dag creatief ben. Dat vraagt dan soms weer om afremmen en nee zeggen, waar ik ook bedreven in ben geworden.

Fietsen voor m’n eten
Die creativiteit en tomeloze energie leidde op 23 augustus tot het aanmaken van de Facebookgroep ‘Fietsen voor m’n eten – Westland‘. Ik wilde mijn hobby in het Westland uitvoeren en wilde weten waar ik stalletjes, groente- en fruitautomaten en landwinkels kon vinden, om mijn dagelijkse eten al fietsend te vergaren. Twee vliegen in één klap dus, maar het werden er meer (vliegen dan).

De groep is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 700 leden en bijna 100 punten op een regiokaart, waar eten langs de weg, in kleine winkels en op weekmarkten te koop is. Mijn hobby is inmiddels een gezonde verslaving geworden, waarin ik ook mijn schrijf-impulsen volop kwijt kan. Ik verbruik drastisch veel minder plastic verpakkingen en gooi veel minder eten weg omdat het eten op mijn bord en in mijn koelkast, het gezicht en de liefde van de hardwerkende Westlander heeft gekregen. Ik kom alleen nog in de supermarkt voor wat toiletspullen.

Waar deze hobby toe zal leiden, ik heb geen idee. Ik geniet ervan om dat gewoon te laten gebeuren….

Brussen met burn-out
Maar er is meer…. Bijna vijf jaar na de publicatie van mijn eerste boek ‘Vrij en blij zelfstandig ondernemen‘ wordt de wens om een boek over stress en burn-out te schrijven en te publiceren, steeds concreter. Aangezien er duizenden boekentitels per jaar op de leesmarkt komen en er al zoveel boeken over stress zijn geschreven, is het voor mij belangrijk om een onderscheidend onderwerp te hebben. Een onderwerp dat mij na aan het hart ligt, omdat het mijn eigen verhaal is, is het brusje-zijn met een burn-outverleden. 

De term ‘brussen’ wordt in hulpverlening gebruikt om de broers en zussen van zorgintensieve kinderen aan te duiden. De broertjes en zusjes die vanaf hun (vroege) jeugd geconfronteerd zijn geweest met trauma’s en drama’s in het gezin, bijvoorbeeld door autisme, ADHD, ziektes, handicaps en noodlottige ongevallen. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut is gebleken dat brussen drie keer meer kans hebben op psychische en emotionele problemen en dat de begeleiding (nog steeds) te wensen overlaat.

Ik ben een brusje…
De herkenning en erkenning van het brusje-zijn, met een burn-out op jonge leeftijd (mede) daardoor tot gevolg, heeft lang op zich gewacht. Totdat iemand een aantal jaren geleden aan mij vroeg: “Maar Marja, hoe is het nou met jóu?”. Ik had mezelf zo weggecijferd dat ik steeds maar vastliep op stressklachten en niet geleerd had naar mezelf te luisteren. Met mijn nieuwe boek wil ik mensen bewust maken welke gevolgen dit onbewuste gedrag kan hebben. Alsmede een handreiking geven hoe een brusje anders met de stress om kan gaan die gepaard gaat met (voor een jong kind) traumatische situaties in het gezin.

Een oproep aan broers en zussen…
Daarom een oproep aan die brussen in Nederland en België, die een burn-outverleden (of heden) hebben en hun verhaal in dit boek kwijt willen. Dit kan uiteraard ook anoniem / onder pseudoniem. Stuur een mail naar Marja@SuXeed.nl als jij jezelf hierin herkent en jouw ervaringen wilt delen aan andere brussen en hun ouders.

Frisse nieuwe start
Mijn praktijk is de afgelopen anderhalf jaar in een lager tempo gewoon in bedrijf geweest. Dit lagere tempo kan voor mij nu wel wat omhoog en ik vertrouw er als vrij en blij zelfstandig ondernemer op dat naar me toe komt wat ik nodig heb om mijn doelen te bereiken.

Het staat jou natuurlijk (en graag) vrij om mijn naam door te geven aan anderen van wie je denkt dat ze bij mij aan het juiste adres zijn voor massages, voedingsadvies, stressontlading, ondernemersbegeleiding, het verzorgen van trainingen of het schrijven van blogs of artikelen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

acht + zeventien =