Start je dag met een … ochtendwandeling!

Leefstijltip bij stress: de ochtendwandeling! 

Toen ik (inmiddels precies 15 jaar geleden) startte met mijn massagepraktijk, zocht ik een bewegingsactiviteit om mijn lichaam warm te maken voor de vele massages die ik op een dag gaf. In die tijd kon het aantal massages weleens oplopen tot dertig per week, verdeeld over vijf dagen en dan soms van ’s morgens half negen tot ’s avonds half elf. Uiteraard met pauzes om de ene cliënt rustig te laten vertrekken en de volgende te ontvangen. En voldoende tijd om te eten, dat wel.

Dat warmlopen deed ik met: een ochtendwandeling. Letterlijk warmlopen door van mijn huis naar het ‘s-Gravenzandse strand te lopen en weer terug. Ik was een uur aan het wandelen en de opkomende zon op de kassen en duinen bracht mooie plaatjes, goed voor mijn gehele gestel. 

Opkomende zon

Wandelen is gezond

Wist je dat die opkomende zon een belangrijke rol speelt in je slaappatroon? Hoe meer daglicht je ziet, hoe meer melatonine je lichaam aanmaakt om goed te kunnen slapen. Die ochtendwandeling is dus niet alleen goed om warm te lopen. Ook maakt je lichaam vitamine D aan onder invloed van licht, wat weer goed is tegen depressie en voor je botten. Verder is wandelen goed voor heel veel verschillende onderdelen van je lijf. Hieronder een paar:

  • je gewrichten: omdat er bij beweging gewrichtssmeer wordt aangemaakt, dat weer voeding is voor je het laagje kraakbeen op je botten. Artrose, in de volksmond ‘slijtage’ genoemd, is dus meestal niet het gevolg van teveel bewegen, maar juist van te weinig bewegen.
  • je hersenen: als je meer beweegt, neemt de kans op Alzheimer af. Ook is het goed voor je humeur en je geheugen.
  • je darmen: je lichaam heeft beweging nodig om je organen goed te helpen functioneren. Wandelen kan goed tegen obstipatie zijn.

Meer voordelen van wandelen vind je in het artikel ‘Daarom is wandelen zo gezond’ op Gezondheidsnet… 

Wandelen bij stress

De afgelopen jaren is het wandelen bij mij weer een beetje versloft, door allerlei vervelende omstandigheden waar ik geen grip op had. En dat merk ik! Ook al heb ik wel andere sporten beoefend, zoals Pilates, hardlopen, kitesurfen en fietsen. Toen ik onlangs weer een paar ochtendwandelingen maakte, merkte ik hoezeer ik deze dagelijkse, bijna-meditatieve ritmische, beweging heb gemist.

Bij stress maakt je lichaam een verhoogde hoeveelheid adrenaline en cortisol aan. Je lijf reageert alsof het in levensgevaar is en continu in alertheid moet zijn, om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Ontwaken uit je slaap doet je lijf al door deze waakhormonen aan te maken. Een bepaalde mate van deze hormonen in je lijf is dus gezond en goed voor je biologische ritme. Maar teveel kan schadelijk worden op de lange duur.

Wanneer je wandelt, verbruik je de adrenaline die je lichaam heeft aangemaakt. Het wordt dus niet opgeslagen als ongebruikte adrenaline, zoals bij inactiviteit. Opslag van ongebruikte adrenaline werkt stressverhogend. Bij langdurige aanmaak en langdurig niet-gebruiken van deze adrenaline, kom je in een vicieuze cirkel terecht. De organen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van hormonen, raken verstoord en het hek is van de dam. Een burn-out ligt op de loer. Een mens met stress heeft dus een lijf vol ongebruikte adrenaline. Bewegen en spieren aanspannen helpen je om deze adrenaline weer te gebruiken en de stress te verminderen.

Meer over aanspannen bij stress vind je in het artikel ‘Stress? Aanspannen!’…

Wandelen dus!

Wandelen is, zelfs voor mensen met stress en burn-out, een laagdrempelige bewegingsactiviteit en dus aan te raden. Nu de stap naar het wandelen toe nog zetten. Er is altijd wel een reden om het niet te doen (en een oplossing). Ik ken ze zelf maar al te goed. Een overzichtje:

  • te nat (parapluutje mee)
  • te koud (lekkere dikke sokken en handschoenen aan, sjaal om, muts op)
  • geen tijd (denk aan gezondheidswinst op lange termijn)
  • saai (wandel op plaatsen waar je nog nooit eerder geweest bent)
  • last van lichamelijke klachten (start met een paar minuten en bouw het rustig op)

Wandelen in de kou

Wat zijn jouw redenen om niet te gaan wandelen?

Schrijf ze onder deze blog en ik reageer met een mogelijke oplossing. En wandel je zelf graag en heb je nog tips? Deel ze dan ook hieronder.

Nu snel deze schrijfsels afronden, want ik start deze dag met een … ochtendwandeling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

twintig + zeventien =