Stressvrij zijn bestaat niet… of toch wel?

Voordat 2016 begon, was ik ervan overtuigd dat stressvrij zijn helemaal niet bestond. Dit kwam natuurlijk doordat ik zelf nog steeds niet helemaal kon ontspannen en er steeds een laagje meer rust in mijn lijf en leven bij kwam. In 2016 heb ik grote stappen gezet naar echt stressvrij werken, ondernemen, leven. Ik heb wegen die niet meer werkten, losgelaten. Ik heb afscheid genomen van mijn tweede locatie in The Greenhouse en ik werk weer volledig vanuit mijn praktijk thuis, naar volle tevredenheid. De activiteiten rondom Anders ADHD en Anders Stress zijn op een laag pitje gezet. Ik heb ontzettend veel (achteraf bezien onnodige) uitgaven stopgezet. Ook heb ik me voorbereid op het zetten van een stap naar meer ondernemersvrijheid, door de beslissing te nemen te stoppen met zorgvergoedingen.  

Waar werd mijn stress door veroorzaakt?

2016 was voor mij een ‘jaar van ontdekkingen’. Ik had al wel door dat er allerlei oorzaken onder zaten, waar ik me nog onbewust van was. Van onverwerkte trauma’s uit het verleden, tot onrealistische ambities, tot gedragspatronen die een bepaalde mate van stress en adrenaline in mijn lichaam in stand hielden…. In 2016 passeerden ze allemaal de revue en mochten ze onder de loep gelegd worden. En doorleefd en verwerkt worden. Vooral het onderwerp ‘geld’ en mijn manier van omgaan daarmee, was een pittige.

weegschaal1aAls je stress hebt, mis je vaak het overzicht. Alles om je heen komt als chaos op je af. Stilstaan bij je (financiële) gezondheid, zowel zakelijk als privé, schiet er vaak bij in. In 2016 ben ik gestopt met hard werken en gestart met de balans opmaken. Ondertussen liepen de afspraken in mijn praktijk in een lager tempo gewoon door en kon ik meer en meer genieten van de resultaten die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd: een stevig sociaal kapitaal.

Helemaal (stress)vrij is een ondernemer natuurlijk nooit. Zo blijf ik net als iedereen verplicht om netjes mijn belastingen af te dragen en is er wet- en regelgeving waar ik mij als dienstverlener in de sector ‘gezondheid en welzijn’ aan moet houden. Dit leverde in 2016 geregeld frustraties op omdat er zoveel onduidelijkheid over de wet- en regelgeving was.

Hieronder tref je meer uitleg over de uitdagingen die mij in 2017 te wachten staan en die ook effect hebben op jouw eventuele komst naar de praktijk.  

Vertrek uit zorgvergoedingenland

Zoals ik het afgelopen jaar reeds heb aangekondigd, stap ik bewust uit het systeem van zorgvergoedingen. Ik kan me niet langer conformeren aan de hoge eisen die horen bij zorgvergoedingen en de daaraan gekoppelde hoge inschrijfgelden, verplichte protocollen en opleidingen en de daarmee gepaard gaande hoge opleidingskosten. Ik stop natuurlijk niet met opleidingen volgen op het gebied van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ik stop wel met de in mijn ogen onredelijke verplichtingen die de weg van de zorgverzekeraar met zich mee brengt. Met het oog op steeds hogere poliskosten voor de aanvullende verzekering en steeds lagere vergoedingen, is dit een weg die voor mij niet OK meer voelt. Veel mensen betalen nu voor hun aanvullende verzekering en eigen bijdrage die ze per consult zelf moesten betalen, al bijna het tarief dat ik in 2017 voor onderhoudsmassages ga rekenen. Het stelt mij gerust om te zien dat voor hen de stap naar ‘zelf betalen’ dan niet zo groot meer is….

Een nieuwe wet: de WKKGZ

wkkgzSinds 1 januari 2016 bestaat de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg. Concreet betekent dit dat iedere dienstverlener die mensen begeleidt en behandelt naar gezondheidsverbetering, een klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie moet hebben. Jij als cliënt/patiënt bent dan beter beschermd bij onzorgvuldig handelen. De beroepsorganisatie bij wie ik ben aangesloten, zorgt ervoor dat ik aan deze wet voldoe. 

Zelf ben ik blij met deze wet, ook al heeft het wat voeten in aarde gehad en wat paniek en onzekerheid bij collega’s opgeleverd. Er gebeurt teveel in zorg- en massageland, dat mijns inziens niet door de beugel kan. Het is dan voor jou als zorggebruiker geruststellend dat je klachten kunt indienen en geschillen door een onafhankelijke instantie worden behandeld.

Wat betekent dit voor jou?

Was je afgelopen jaar cliënt bij SuXeed? Dan heb je inmiddels een e-mail ontvangen met daarin de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Was je langer geleden cliënt en/of wil je in 2017 de praktijk weer bezoeken? Dan vind je de nieuwe tarieven op de website. 

Ik ben klaar voor jouw komst in 2017 en kijk met vertrouwen de toekomst tegemoet. Bedankt voor jouw vertrouwen in mijn diensten in het verleden!

En rest me nog een wens uit te spreken:

Levendige feestdagen en een stressvrij 2017!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

drie × vier =