Artikel Indebuurt Westland: “Marja had een trauma en helpt nu anderen…”

Marja had een trauma en helpt nu anderen: ‘Het is mijn kracht dat ik ervaringsdeskundige ben’

Ze kreeg, na meerdere heftige gebeurtenissen tijdens haar jeugd, op haar 24e een burn-out en zocht jarenlang naar manieren om zoveel mogelijk zonder stress te leven. Inmiddels helpt Marja van der Ende uit ’s-Gravenzande daar ook anderen mee met massages, voedingsadviezen en oefeningen.

Ze doet dit aan huis in haar eigen praktijk SuXeed Massage & Leefstijl. Mensen met stressklachten en/of gedragsstoornissen, die hier eerst zonder medicatie iets aan willen doen, zijn er welkom.

Marja volgde de nodige opleidingen en cursussen om hen te helpen. Maar ze werkt ook als ervaringsdeskundige als het gaat om het behandelen van stress. ”En dat is mijn kracht.”

Getraumatiseerd

Ze raakte in haar jeugd namelijk getraumatiseerd toen haar zus een zwaar verkeersongeluk kreeg. ”Zij werd hierdoor op haar 19e invalide. Ik was toen 15, maar werd bij het verwerken niet professioneel begeleid. Ik mocht zelf ontdekken hoe ik er mee omging.” Dit, in combinatie met de stressvolle baan die ze later kreeg, leidde tot haar eerste burn-out. ”Ik was toen 24, heel jong dus nog.”

Die burn-out zorgde ervoor dat Marja op zoek ging naar manieren om zoveel mogelijk zonder stress te leven. Privé, maar ook in haar werk en daarom gooide ze in 2005 het roer om: ze startte haar eigen praktijk in massagetherapie.

”Het idee daarvoor ontstond toen ik in Turkije op een massagetafel lag en het spreekwoordelijke lampje boven mijn hoofd kreeg. Eenmaal thuis ben ik een massageopleiding gaan volgen.”

ADHD

Marja richt zich met SuXeed Massage & Leefstijl op mensen met algemene stressklachten en burn-out, maar ook op mensen met ADHD in het bijzonder. Voornamelijk doordat verschillende mensen met ADHD op haar pad kwamen, zoals haar neefje. Zijn moeder zocht naar een homeopathische oplossing, in plaats van dat ze haar kind medicijnen gaf.

ADHD is volgens Marja ook een vorm van stress, waarvan de symptomen sterk overeen komen met die van een burn-out. De oorzaak kan bij iedereen anders zijn. Ze herkent de symptomen ook bij zichzelf, maar de diagnose werd nooit gesteld.

Eigen toevoegingen

Wel werd dus op haar 24e voor het eerst vastgesteld dat Marja een burn-out had, later liep ze opnieuw vast. Toen ze hulp zocht, kreeg ze aanvankelijk niet de behandeling die ze bij zichzelf vond passen. Ze zocht vervolgens nog meer hulp en voegde zelf zaken toe aan haar behandeling.

Zo ontwikkelde ze oefeningen waardoor ze stressvolle gebeurtenissen sneller en beter kan verwerken. Ze biedt de oefeningen nu ook in haar praktijk aan. ”Ze zijn heel simpel, zodat mensen ze ook thuis kunnen doen.” Marja gaat er vanuit dat als je iets meemaakt, je een herinnering koppelt aan een bepaalde emotie. Oefeningen kunnen helpen om die koppeling los te maken.

Voedingsadvies

Behalve deze oefeningen en massages, biedt Marja tegenwoordig ook voedingsadvies aan. Ook voeding kan volgens haar namelijk bepaalde klachten verhelpen. ”De basis moet goed zijn.” Waar nodig biedt ze ook voedingssupplementen aan. ”Maar ik wil mensen niet volstoppen met pillen, ook al zijn het vitamines.”

Het betekent niet dat Marja tegen medicatie is. Maar eerst zoekt ze, nadat mensen voor onderzoek bij een arts geweest zijn, naar een natuurgerichte oplossing voor stressklachten.

Bij haar zelf werkt deze natuurgerichte wijze goed: ze acht de kans om opnieuw een burn-out te krijgen nu veel kleiner. ”Maar je weet nooit wat er op je pad komt.” En dat geldt volgens haar voor iedereen. De garantie om nooit terug te vallen, die is er niet. Maar je kunt wel je levensstijl aanpassen om de kans te verkleinen.

Zelf deed Marja dit toen ze in 2017 opnieuw niet lekker in haar vel zat. Ze ging kamperen in Zeeland en bedacht hier het idee om te gaan fietsen voor haar eten. Je leest hier meer over in ons eerdere artikel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

5 + 1 =